Kurkuma w proszku – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Kurkuma a zdrowie – zastanawiasz się, jak możesz wesprzeć swój układ odpornościowy, pracę mózgu, serce, a jednocześnie zadbać o piękny wygląd i prewencję nowotworową.
Wyjątkowe działanie kurkumy sprawia, że warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety, ewentualnie pomyśleć o jej suplementacji. Od wspierania serca, poprzez walkę z wolnymi rodnikami a skończywszy na wspieraniu odporności, jakie jeszcze właściwości kurkumy wspierają nasze zdrowie? Dowiedz się więcej o tej roślinie.
Dlaczego warto stosować kurkumę?
Kurkuma to roślina z rodziny imbirowatych, której korzeń jest powszechnie używany jako przyprawa kuchenna. Ma ona niesamowite właściwości sprzyjające naszemu zdrowiu. Warto wprowadzić ją do naszej diety, bo działa przeciwzapalnie, neutralizuje wolne rodniki, jest świetnym antyoksydantem, poprawia trawienie, wspomaga układ immunologiczny, ochrania mózgu, wspiera zdrowie serca, a także ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi. Ze względu na właściwości oraz oryginalny ciepły i korzenny, lekko pikantny smak, kurkumę można stosować do dań wytrawnych jak i deserów. Wykorzystuje się ją w kuchni Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, w tym do curry, do sosów, mięs, warzyw czy ryżu. Ze względu na to, że kurkuma nadaje żółty kolor i korzenny posmak, jest także stosowana do tradycyjnego włoskiego risotto. Kurkuma jest również ważnym składnikiem „złotego mleka” czyli napoju składającego się z pieprzu, cynamonu, kardamonu, miody i mleka roślinnego.
Kurkuma i pieprz – duet idealny
Kurkumę warto łączyć z pieprzem, by w pełni korzystać z jej właściwości zdrowotnych. Biodostępność kurkumy nie należy do wysokich, jednak jej połączenie z pieprzem sprawia, że kurkumina lepiej wchłania się z przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Pieprz zawiera piperynę, zwiększającą przyswajalność kurkuminy nawet o kilkadziesiąt procent.
Jaką kurkumę wybrać? Świeże kłącze, kurkumę w proszku czy suplement?
Możesz wprowadzić do swojej diety świeże kłącze kurkumy i dodawać je starte do sosów, zup, złotego mleka i innych dań. Dostępna jest także kurkuma w proszku, która ma nieco mniej intensywny smak i aromat, ale dalej zawiera swoje zdrowotne właściwości. Decydując się na kurkumę w proszku, warto wybrać opcję ekologiczną, potwierdzoną certyfikatami. Jeśli nie planujesz przygotowywać dań z kurkumą i nie lubisz tego smaku, wtedy dobrym rozwiązaniem będą suplementy kurkumy, z ekstraktem kurkumy i substancjami uzupełniającymi.