Wielkanoc w Kutnie

Co położyć na wielkanocnym stole? Podpowiadamy!
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc! Już w przyszłym miesiącu chrześcijanie celebrować będą niezwykły czas, oznaczający zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. To również czas wspólnego wielkanocnego śniadania, święcenia pokarmów w kościele, przygotowywania wypieków oraz tradycyjnych potraw. Wielkanoc kojarzy się także ze śmigusem dyngusem!
Zapytaliśmy mieszkańców naszego miasta o to jakie tradycyjne potrawy pojawiają się na ich stołach. Odpowiedzi były różne, jednakże wśród najczęściej udzielanych odpowiedzi pojawiały się m.in. jajka, sałatki jarzynowe, pierogi z kapustą i grzybami, pieczeń z nadzieniem śliwkowym, różne rodzaje szynek i kiełbas, schab, żurek, kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym.
Jeśli chodzi o ciasta to najczęściej w naszym regionie spożywane są: mazurki, serniki, babki czekoladowe, pascha. Jesteśmy przekonani, że wskazane porady będą przydatne również w przygotowaniu Waszych posiłków wielkanocnych!